Zakon i za agencije za nekretnine | Niš Nekretnine

Zakon i za agencije za nekretnine

Građani koji koriste usluge agencija za promet nekretnina ubuduće će biti mnogo sigurniji, jer će delatnost agencija biti zakonom uređena.

Ministarstvo trgovine pripremilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji predviđa obavezno registrovanje za agencija, ograničenja naknada kao i odšteta za klijente.

Agencije za promet nekretnina ubuduće će za svaki posao morati da zaključuju ugovor u pisanoj formi sa strankama, i biće obavezne da obezbede pravnu pomoć - advokata za potrebe nalogodavca tj. klijenta u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti.

Klijenti agencija za nekretnine ubuduće će biti osigurani, u slučaju od štete koju bi agencija za nekretnine, ili njen agent mogla da im nanese. Takođe, određen je maksimilan nivo provizije za posredovanje u prometu nepokretnosti, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nepokretnosti.

Dozvoljena visina posredničke naknade za jednu nepokretnost je do šest odsto od ostvarene cene u posredovanom pravnom poslu, ali to ograničenje ne važi ako je ostvarena cena u posredovanom pravnom poslu manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Po Nacrtu zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, visina naknade kod zakupa iznosi najviše dve ugovorene mesečne zakupnine.

Za firme i preduzetnike se uvodi obaveza upisa u Registar, dok će agenti imati obavezu upisa u Imenik agenata i polaganja stručnog ispita.

Zakon obavezuje posrednike i da ministarstvo trgovine periodično izveštavaju o obavljenim transakcijama, što će doprineti jačanju finansijske discipline, a omogućiće i formiranje baze podataka za trajno formulisanje politike razvoja i unapređenje regulative u ovoj oblasti.


>>> Preuzmite nacrt zakona

21.02.2011.
Izvor: B92, www.mtu.gov.rs