Bolja izolacija nekretnine uz kredite | Niš Nekretnine

Bolja izolacija nekretnine uz kredite

 

Srbija je na evropskom začelju u pogledu energetske efikasnosti pre svega zbog ignorisanja činjenice da su energenti koji se tradicionalno koriste sve skuplji i to se u narednim godinama mora promeniti - rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Kamata glavobolja

Kako je najavio ministar, Vlada planira da se briga o problemu efikasnijeg korišćenja različitih vidova energije u budućnosti poveri Fondu za zaštitu sredine, i on će biti institucija koja će finansirati i subvencionisati investicije u ovoj oblasti, čime će biti „stvoren mehanizam da građani štede energiju uz pomoć države“.

U okviru tog projekta biće angažovan i veći broj domaćih malih i srednjih preduzeća, a već za ovu godinu predviđena je milijarda dinara bespovratnih sredstava kao pomoć državnim institucijama i ustanovama radi povećanja energetske efikasnosti svojih objekata. 

Ta sredstva će se već od prvog marta dodeljivati lokalnim samoupravama i budžetskim institucijama, a oni će od tog novca na svojim zgradama menjati prozore i vrata, popravljati krovove, i uvesti neki od sistema alternativnog zagrevanja, odnosno postavljati kotlova na biomasu, toplotne pumpe i slično, najavio je Oliver Dulić.

Građanima, međutim, država neće davati subvencionisana sredstva za tu namenu, već kredite, u kojima će ona preuzeti plaćanje kamata. Domaćinstva će moći da dobiju kredit za poboljšanje toplotne izolacije svojih domova, ali i za uvođenje nekog sistema alternativne energije. Uopšte efikasnije korišćenje energije biće jedan od prioriteta u narednim godinama u našem radu, jer će to značiti značajne uštede i u kućnim budžetima i konačno u čitavom društvu, istakao je ministar Oliver Dulić. 

 

17.02.2012.
Izvor: Kamatica