Indeksom do cene stanova u Srbiji | Niš Nekretnine

Indeksom do cene stanova u Srbiji

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita na osnovu 65.000 osiguranih zajmova sačinila bazu podataka o prosečnoj vrednosti kvadratnog metra

Nove zgradeProdavci kuća i stanova za svoje nekretnine neće više moći da traže novca koliko im treba, već će svoje cenovnike morati da usklađuju sa Domeks – indeksom cena nekretnina. Naravno, pod uslovom da žele da ih prodaju. Svaki kupac na sajtu Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) moći će da proveri kretanje cena kvadratnog metra u Beogradu, Vojvodini, Šumadiji, južnoj i istočnoj Srbiji od 2007. do kraja prošle godine.

Prema ovom indeksu cene stanova su u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na treći kvartal 2008, kada su bile u zenitu, na Vračaru pale 25, u Rakovici 10, Somboru 30, Novom Sadu 25, dok su u Kragujevcu porasle za 10 odsto.

Saša Jovanović, direktor Sektora za osiguranje stambenih kredita i upravljanje rizikom u NKOSK objašnjava da će Domeks, koji imaju sve ostale zemlje, omogućiti realno sagledavanje cena nekretnina. Procene agencija za nekretnine istaknute u oglasima i izrečene u javnosti, kako ističe, nisu uvek odgovarale realnom stanju. Mnogo puta su njihove vrednosti bile znatno veće nego što se kasnije ispostavilo i kao takve nisu predstavljale realnu sliku tržišta nekretnina.

– Na osnovu 65.000 osiguranih stambenih kredita imamo dobru bazu podataka zasnovanu na vrednosti navedenoj u kupoprodajnim ugovorima i isplaćenom novcu koji je prošao preko računa banke. Raspolažemo i podacima o tipu nepokretnosti, kvadraturi, opštini na kojoj se nalazi, u kom trenutku je izvršen promet – naglašava Jovanović.

Pored tačnih podataka o prosečnim cenama kvadrata po opštinama i pet statističkih regiona uskoro će u bazi podataka posebne kolone imati kuće i stanovi.

– U Beogradu se prodaje mali broj kuća, a 98 odsto prodatih nepokretnosti čine stanovi, dok je u manjim mestima situacija obrnuta. Zato je važno da i ove vrste nekretnina budu razdvojene, jer se različito kotiraju na tržištu. Osim toga, biće dostupni indeksi za pojedine oblasti opština, jer cene i unutar njih variraju – kaže Jovanović.

On ističe da je osnovna primena Domeksa periodična promena tržišne vrednosti nepokretnosti koja služi kao predmet obezbeđenja potraživanja. Takođe ovaj indeks može biti od koristi i ovlašćenim sudskim proceniteljima, analitičarima, agentima i naravno prodavcima i kupcima za realno sagledavanje tržišnih kretanja.

Bez obzira na to što se, na primer, svojevremeno govorilo da bez tri hiljade evra po kvadratu ne može da se kupi stan na Dedinju, pa i u luksuznim novobeogradskim zgradama pored Arene, stvarna slika je drugačija. U bazi podataka NKOSK je zabeleženo ukupno 40 kupoprodajnih ugovora po ovoj ceni, ali samo u Lisičijem Potoku i ulici Trešnjin cvet na Novom Beogradu.

17.02.2012.
Izvor: Politika