Napokon stabilno tržište nekretnina u 2016. godini | Niš Nekretnine

Napokon stabilno tržište nekretnina u 2016. godini

 

 

Niske i stabilne cene nekretnina, ali i kvalitetnije usluge agenata koji sada, ukoliko žele da se bave ovim poslom moraju da prođu kroz odgovarajuću obuku i steknu licence, to su kretanja koja su u obeležila 2015. godinu, i dala impuls da se s pozitivnim trendovima nastavi i u narednoj, 2016.  Narednu godinu će obeležiti legalizacija neupisanih nekretnina, novi Zakon o stanovanju, ali i nastavak poboljšanja usluga sada već licenciranih agenata.

U 2015. stabilne cene nekretnina i kvalitetnije usluge agenata

 

Ove godine, za razliku od prethodnih kada su cene nekretnina padale,  prosečna cena kvadrata bila je relativno stabilna. Cena kvadratnog metra u Beogradu kretala se već od 500- 600 evra na periferiji, pa do oko 2.400 za prestoničku ekstrazonu, koja i dalje nosi titulu najskupljeg dela Srbije, kada su nekretnine u pitanju. U Novom Sadu cene su se kretale od 500 do 1.500 evra, dok u Nišu kao i u Kragujevcu kvadrat košta od 500 do 1.100 evra.

Vlasnik agencije "Cvetković-Roškov nekretnine" Miroslav Cvetković potvrdio je da je tržište stabilno i poručio da je to dobro, jer sada mogu da se predviđaju kopoprodajne cene stanova. 

“Zato su i odluke koje prodavci ili kupci donose racionalne”, rekao je on i dodao da cenu definiše i kvalitet gradnje, lokacija, mikrolokacija, odnos strukture i kvadrature...

 

U ovoj godini Zakon o planiranju i izgradnji živi, što je rezultiralo izdavanjem građevinskih dozvola u roku od 28 dana, što je u praksi bilo i brže. Zakon je “oživeo” i gradnju, pa je ponuda stanova u ovoj godini, bar kada je reč o Beogradu bila nešto veća od tražnje. U sledećoj godini, očekuje se da će se taj trend preliti i na ostale delove zemlje.

 

Kada je reč o samom kvalitetu usluga na tržištu, one su bolje, a smanjen je i prostor za prevare. Notari su ti koji su u ovoj godini overavali ugovore, što znači da su prethodno morali i da provere podatke o nekretnini.

 

Važna promena u 2015. jesu licencirani agenti, kojih trenutno ima oko 2.000, a koji su, kako bi zadržali posao, morali da prođu kroz neophodne obuke, koje su donele podizanje kvaliteta posredničkih usluga. Miroslav Cvetković kaže za "Halo oglase" da je ovo glavna promena u 2015. i dodaje da će od sada svi morati da prođu kroz obuke. 

“Sa druge strane, na tržištu je to veća konkurencija. Takođe, agent više ne može da bude „frilenser“, već mora da registruje agenciju. Ne može se više raditi posredovanje iz garaža”, rekao je Cvetković.

On je objasnio da su uvedena pravila i promene kada je reč o oglašavanju, te sada ne može da se izmišlja kvadratura, a da u realnom životu takva nekretnina ne postoji.

“Posrednici su sada ozbiljni i poštuju zakon, a tržište je zbog toga evoluiralo”, rekao je on, uz ocenu da će narednu godinu obeležiti dalja edukacija agenata.

Građani koji žele da provere koje agencije su legalne, a koje ne, to mogu da učine na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, tako što će pogledati upisane u „Registar posrednika“ koji sadrži imena svih agenata i agencija koje imaju dozvolu za rad, odnosno licencu.

 

U 2016. stanovi će biti legalizovani, zgrade će imati upravnike

 

 

Krupne promene očekuju nas i u 2016. i to u vidu obavezne legalizacije, uvođenja elektronske građevinske dozvole, ali i primene Zakona o stanovanju, koji će uvesti red i promeniti pravila po stambenim zgradama.

Kada je reč o Zakonu o stanovanju koji će biti usvojen uskoro, on će obeležiti narednu godinu tako što će svi koji žive u stambenim zgradama morati da se prilagode novim pravilima. Primera radi, zgrade će dobiti upravnike, upravnici će za svoj rad odgovarati skupštini stanara, a upravnika bira vlasnik objekta koji tu odluku opet donosi na skupštini stanara.


U Srbiji trenutno ima oko 1,5 miliona nelegalizovanih objekata, a resorno ministarstvo je već upozoravalo da će za one koji ne upišu svoju nekretninu u zemljišne knjige uslediti rušenje. Ono što će legalizacija sigurno doneti u 2016. godini je porast cena novogradnje, jer se stanovi kod kojih su „papiri predati za legalizaciju“ trenutno prodaju po dosta niskim i cenama ispod realne tržišne vrednosti. Ipak, taj porast cena novogradnje neće mnogo uticati ta sveukupan trend i stabilne cene nekretnina u Srbiji, koje će takve ostati i u 2016.

Što se tiče daljeg sređivanja tržišta, u 2016. ćemo sigurno dobiti još par stotina licenciranih agenata  za nekretnine, jer će biti raspisani i novi ispitni rokovi za sticanje licence. Ono što sigurno možemo očekivati je dalje ukrupnjavanje tržišta, u smislu gašenja manjih agencija i jačanja onih koje su se trajno opredelile za legalno i kvalitetno poslovanje.

U drugoj polovini ove godine banke su se ponovo aktivirale i dodatno snizile kamate na stambene kredite, koje su najpovoljnije u poslednjih 10 godina, što bi trebalo i blago da poveća potražnju za nekretninama u 2016.

Građani će sada moći da, uz niže troškove, odaberu svoj životni prostor, a uz promene koje su se već dogodile u ovoj godini, očekujemo da će promet nekretnina biti transparentan i maksimalno zaštićen od mogućih prevara.

 

04.01.2016.
Izvor: Halo oglasi