Kupite stan po savetu Warrena Buffetta | Niš Nekretnine

Kupite stan po savetu Warrena Buffetta

 

 

Milijarder, jedan od najuspešnijih investitora u svetu Warren Buffett tokom godina pokazao je dosta mudrosti kada je u pitanju tržište nekretnina i dao savete koji mogu da koriste svakoj osobi koja planira da sebi obezbedi krov nad glavom.

Warren Buffett

1. Osnovna premisa vlasništva nad nekretninom :   Vrednost nekretnine veća je tokom vremena - je laž!

U više intervjua koje je dao Buffett je za krizu americkog tržišta nekretnina okrivio iskrivljeno verovanje mnogih amerikanaca da ce vrednost njihovih kuca rasti tokom vremena. Kako je rekao “mnogi su se zaduživali preko mere ulažuci u nekretnine i nadajuci se da ce taj novac višestruko da im se vrati kad ponude svoj kuce na prodaju. Mnogi su cak kupovali nekretnine iako nisu imali dovoljno novca za kaparu i nisu mogli da priušte placanje mesecnih rata kredita, sve pod pretpostavkom da cene nekretnine nece ici na dole.

- Jasno je da je pretpostavka bila pogrešna – kaže Buffet. Kako je Buffett izjavio u jednom od pisama koje je poslao svojim deonicarima „Vreme je cioda koja probuši svaki balon“. 

2. Kupi jeftino (sada bi bilo dobro vreme za to)

Buffett piše pismo Berkshire Hathaway deonicarima svake godine i to je pravi uvid u njegovu reviziju društvenog bogatstva u odnosu na prethodnu godinu, analizu tržišta hartija od vrednosti i ekonomije u celini i njegovih pametnih i obicnih saveta o životu i novcu.

U poslednjem pismu deonicarima, Buffett je rekao da je period niskih cena na tržištu, pravo vreme za kupovinu kuce. „Niske cene nekretnina i povoljne kamatne stope pravo su vreme kada se treba odluciti za kupovinu kuce“.

Ali tu se nije zaustavio. Navodeci sebe kao primer rekao je da je kupovina kuce za njega treca najbolja investicija koju je u životu napravio.

- Zaradio bih mnogo više novca da sam novac koji sam davao za najam stavio na berzu i kupovao akcije – rekao je Buffet.

Zatim, da pojasni citaocima koji su želeli da znaju koje su prve dve njegove najbolje investicije Buffet je napisao – Moje dve najbolje investicije su dve vencane burme.

3. Nemojte predugo da čekate niske cene

Pišuci za New York Times, Buffett je još 2008. napisao da je kupovina nekretine po niskoj ceni dobar, ali izuzeto stresan posao cak i za njega, jer su ekonomski tržišta promenljiva i nemoguce je predvideti kuda ce cena ici u kratkom roku. Dakle, kada su uslovi za ulaganje - u akcije ili u nekretninu - posebno povoljni, Buffett kaže da ne okevate predugo. Ilustrujuci koliko znaci promene na tržištu mogu biti suptilni, Buffett kaže „ako uporno cekate laste, možda propustite prolece“.

4. Pametno posedovanje kuće ima tri elementa

Ti elementi su: fiksna hipoteka, pristupacne isplate i dugorocno vlasništvo. Detaljno objašnjavajuci zašto je njegov stambeni holding ucinio više na tržištu nekretnina Buffett je naglasio „naš pristup je bio jednostavno u tome da ugovorimo smisleni iznos placanja u odnosu na primanja kupaca. To pravilo održalo je kompaniju solventnom i istovremeno zadržalo kupce u njihovim domovima“. I to je suština pametne kupovine nekretnine.

U svetu akcionara, cesto je citiran Buffettov savet da treba " kupiti samo nešto sa cim biste bili savršeno srecni cak i da se tržište zatvori na 10 godina“. To je savet koji Buffett daje i vlasnicima nekretnine. Uprkos svom bogatstvu koje se meri sa više od 50 milijardi dolara, kako navodi magazin Forbes, Buffett još živi u kuci u Nebraski koju je kupio za31.500 dolara.

5. Kupovina "kuće iz sna" može se pretvoriti u noćnu moru

U jednom od pisama koje je uputio svojm deonicarima Buffet ih upozorava da kupovina kuca iz snova može da eskalira u finansijsku katastrofu.

- Kupovina kuce iz snova može se pretvoriti u moru, pogotovu ako je cena kuce „mnogo veca od vašeg novcanika“. Finansijski problemi nižu se jedni za drugima ako se dovedete u stanje da ne možete da placate ratu za kucu, a pocnu da vas pritiskaju troškovi održavanja. Gradani ne bi trebalo da teže da žive u kuci prema svojim snovima, nego u kuci prema svojim mogucnostima.

Kuca Warrena Buffetta

 

21.01.2013.
Izvor: Kamatica, Dailiy finance