Zakon izbrisao podstanare | Niš Nekretnine

Zakon izbrisao podstanare

 

Zakupci nekretnina u našoj zemlji tvrde da su potpuno obespravljeni predlogom novog zakona o stanovanju . Umjesto 90 dana , rok za iseljenje je smanjen na tek osam dana . Ne rešavaju se ni muke stanodavaca

 

Neplaćanje kirije , uništeni nameštaj , ogromni dugovi za komunalije , samo su neki od problema koji muče stanodavce . I podstanari imaju svoj ​​spisak primedbi na gazde koje ne žele potpisati ugovor o zakupu , neće da ih prijave na adresi stanovanja i kojima ne pada na pamet platiti porez državi . Muke i jednih i drugih , međutim , neće biti manje ni poslije usvajanja novog zakona o stanovanju , čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana . Predstavnici podstanara tvrde da im je uskraćeno i ono malo prava koja su imali po važećem ZOS - u .

Novim nacrtom zakona o stanovanju podstanari su doslovno izbrisani sa spiska živih . Po važećem zakonu , prava podstanara su regulirana u člancima 7, 9 , 10 i 11 , a u novom nacrtu ih uopšte nema - kaže advokat Mirko Mirković , zastupnik Udruženja podstanara " Velegrad " .
 
- Umesto da preciznije reguliše prava i obveze i vlasnika stanova i podstanara , novi zakon ih potpuno ignoriše . Ako nadležni ništa ne promene , pre usvajanja zakona , u budućnosti ćemo imati još više problema između zakupaca i stanodavaca .
 
Mirković kaže da je ignorisanje podstanara u novom zakonu o stanovanju , pokušaj da se njihova 
prava i obveze određuju po Zakonu o obligacionim odnosima. 
 
 
- U člancima od 567 do 599 ovog akta predviđene su odredbe o zakupu, ali svih nekretnina - objašnjava advokat.
- On nije dovoljno precizan, a pritom su neke odredbe potpuno nepovoljne za 
podstanare. Jedna od njih je da je otkazni rok osam dana, umjesto 90, koliko je po još važećem ZOS-u. Dostavićemo Ministarstvu građevine naše komentare i prijedloge, i nadam se da će ih uvažiti. Naš predlog je bio da se stanodavci obvežu ne samo da zaključuju ugovore, već da ih overe u sudu ili bar u opštini. Oni su, međutim, napisali da ugovor o zakupu može biti zaključen, a ničim ih ne obvezuju da to i urade. Ako nema kazne, to nije zakon nego samo nečija želja.
 
 
U Ministarstvu građevine potvrđuju da se nacrtom novog zakona ova oblast ostavlja u nadležnost Zakona o obligacionim odnosima . Oni napominju da je u toku javna rasprava i da će se razmotriti zahtevi Udruženja podstanara da se eventualno u nacrtu novog zakona propiše duži otkazni rok od onog koji je propisan Zakonom o obligacionim odnosima .
 
 
 

NEĆE da se mešaju

 
Mnogi stanodavci imaju problema sa nesavesnim stanarima koje ne mogu izbaciti , iako mjesecima ne plaćaju kiriju . Jednim članom još važećeg zakona regulisano je da se u takvim situacijama mogu obratiti lokalnoj samoupravi , da im pomogne oko iseljenja , ali to u praksi nije funkcionisalo . Zato su očekivali da će im novo zakonsko rešenje omogućiti da se lakše i brže otarase dužnika koji su im zaposeli imovinu .
 
- Javna rasprava u toku i očekujemo predloge od Udruženja podstanara , mada u ovom trenutku ne postoji intencija zakonodavca da se meša u ove odnose koji se po svojoj prirodi tiču dve ugovorne strane i mogu se regulisati u skladu sa njihovom voljom - kažu u Ministarstvu .
 

IZBACIVANJE

 
ČAK 90 odsto vlasnika stanova koji nam se obraćaju za pomoć i savet žale se da im podstanari ne plaćaju kiriju - kaže Dragan Cvjetićanin , predsjednik udruge stanodavaca Srbije .
- To je jedan od najvećih i najčešćih problema . Kada mu netko tako uzurpira imovinu jedino što može učiniti je zameniti bravu , da fizički izbaci stanara ili da ga tuži . To u praksi uopšte nije jednostavno uraditi . Uvek se priča kako malo stanodavaca plaća porez na dobit , ali kako i da se čovjek odluči na to kad ne dobiva ni kiriju , a treba platiti porez !?
 
 

28.11.2015.
Izvor: Večernje novosti