Uvek aktuelna tema: Kada je pravi trenutak za kupovinu stana? | Niš Nekretnine

Uvek aktuelna tema: Kada je pravi trenutak za kupovinu stana?

 

Porodicni stanovi

Podstanari koji razmišljaju o kupovini krova nad glavom pre konačne odluke trebalo bi da odgovore sebi na niz pitanja, ali i da se posluže matematikom.

Pravljenje računice, smatraju stručnjaci za nekretnine, posebno je važno u kriznim vremenima kada je tržište nestabilno pa se u brojnim slučajevima više isplati plaćati mesečnu stanarinu nego ratu kredita.

Formula je jednostavna. Potrebno je u obzir uzeti cenu stana koji želite da kupite ili, recimo, tri koji su vam zapali za oko. Prosečnu cenu tih stanova potrebno je podeliti sa iznosom godišnje stanarine u tri stana sa istim brojem soba odnosno sa sličnom kvadraturom.

Ukoliko je rezultat manji od 15, stručnjaci smatraju da treba odmah krenuti u kupovinu. Ukoliko je između 15 i 20 potrebno je biti oprezan, a ukoliko je rezultat veći od 20, preporuka je da ostanete još neko vreme podstanar. 

Ipak, važno je uzeti u obzir i druge preduslove. Stručnjaci smatraju da je bolje ostati podstanar ako živite slobodnijim životom i ne provodite mnogo vremena kod kuće, ako još niste skupili dovoljno novca za učešće. 

Najvažnije je ne ulaziti u kupovinu ako niste sigurni da ćete u stanu biti za pet godina jer može da se desi da odlučite da se venčate i zasnujete porodicu, pa će vam biti potreban dodatni prostor, ili postoji šansa da morate da se selite zbog posla. 

Tomislav Sekulić, vlasnik agencije „Evropa ekskluziv nekretnine”, kaže da je njegov savet kupovina stana - i to odmah. 

 - Zbog toga što će se uložena investicija uvećati za realno mnogo veći iznos nego što bi čovek zaradio čekajući da se konsoliduje tržište. Kupovina nepokretnosti je najbezbednija investicija, jer od momenta kupovine uložena sredstva počinju da se povećavaju - bilo da kupac sa kupovinom stana prestaje da plaća zakup, bilo da ga rentira - kaže Sekulić 

 

Cena stana: Godišnja stanarina = Odnos cena/zakup

  • 50.000 evra : 12x150 evra mesečno = 27 (ne treba kupovati)
  • 50.000 evra : 12x200 evra mesečno = 20,83 (ne treba kupovati)
  • 50.000 evra : 12x300 mesečno = 13,88 (kupiti stan)

 

 

 

04.04.2012.
Izvor: Kamatica, 24. sata