Ima stanova, nema podstanara: Koliko košta iznajmljivanje ? | Niš Nekretnine

Ima stanova, nema podstanara: Koliko košta iznajmljivanje ?

Bliži se početak školske godine, ali roditelji školaraca i studenata iz unutrašnjosti još nisu krenuli u potragu za stanovima u glavnom gradu. Isto važi i za ostale školske i univerzitetske centre u Srbiji. Za razliku od ranijih godina, kada su se garsonjere tražile još u junu, roditelji čekaju početak školske godine da za prazan prostor ne bi odvajali dve-tri kirije. Sada se veće interesovanje za iznajmljivanje stanova očekuje u septembru i oktobru.

Panorama Beograda - Iznajmljivanje stanovaU Beogradu je ponuda nekretnina u zakup veća od potražnje. Cene su šarolike, a najskuplje su kirije za najtraženije garsonjere i jednosobne - od 150 do čak 400 evra mesečno. Mahom, za male stanove nema popusta prilikom dogovora sa gazdom, ali zato za veće cena može da bude niža i do 20 %.

Na Konjarniku garsonjera od 20 kvadrata može da se zakupi za 150 evra, na Zvezdari osam kvadrata više je 50 evra skuplje. 

U Bloku 28 u Novom Beogradu garsonjera od 30 kvadrata mesečno košta 200 evra, a za dva kvadrata više na Vračaru treba dodati još 50 evra. Na Senjaku 33 kvadrata može da se zakupi za 180 evra koliko košta i najam 35 kvadrata na Banovom brdu. 

Za nekretnine od 40 do 60 kvadrata širom grada treba izdvojiti od 200 do 400 evra.

 

Ranijih godina roditelji su još u junu tražili stanove za decu i nisu štedeli novac, zakupljivali su komforne nekretnine u blizini srednjih škola ili fakulteta", rekla je Kaća Lazarević, direktorka agencije "Alka".

"Zbog velike krize danas je situacija drugačija. Roditelji čekaju da počne školska godina da prazan stan ne bi plaćali dva-tri meseca. Traže jeftinije stanove, koje će da koristi dvoje ili troje cimera. Gazdama to ne odgovora jedva prihvataju da izdaju stan za dva studenta. Traže obavezno depozit u visini jedne mesečne kirije, obično ne prijavljuju stanare da ne bi plaćali porez. Namešteni stanovi su u proseku skuplji i do 100 evra. Danas retko roditelji kupuju stanove deci u Beogradu i to više nisu Crnogorci, već samo dobrostojeći građani iz unutrašnjosti Srbije."

 

Nis grad - panorama

Visina kirije za iznajmljivanje stanova u gradu na Nišavi nisu menjane u odnosu na prošlu godinu.

Tako, u zavisnosti od lokacije, za jednu sobu uz korišćenje kupatila i kuhinje, mesečno treba izdvojiti od 50 do 70 evra.

Garsonjera površine od 20 do 25 kvadrata staje od 100 do 130 evra, jednosoban stan je od 120 do 140, a dvosoban od 150 do 200 evra.

Na ove iznose treba dodati izdatke za struju, daljinsko grejanje i sve druge komunalije, do 70 evra mesečno.

Najtraženiji stanovi za izdavanje i u Novom Sadu su garsonjere i jednoiposobni. Njih najčešće traže đaci i studenti, a za garsonjeru treba izdvojiti od 120 do 150 evra, dok se za namešten, jednoiposoban stan, plaća 140 do 200 evra.

Cena zakupa zavisi od lokacije, ali, dobrim delom i od stepena opremljenosti stana, a klima-uređaj postaje gotovo nezaobilazan deo opreme.

Interesantno je kako se dosta traže i luksuzni, trosobni ili čak i veći stanovi, kakvi na tržištu nedostaju. Ovakve stanove, čiji zakup se plaća od 400, 600 do 800 evra, traže menadžeri stranih kompanija, sportisti...

 

22.08.2013.
Izvor: Kamatica, Gde Investirati