Prodavci stanova jedino s licencom - Počeo ispitni rok | Niš Nekretnine

Prodavci stanova jedino s licencom - Počeo ispitni rok

Započeo je ispitni rok za agente za nekretine, jer oni koji ne dobiju licencu neće moći od 1. maja da se bave tim poslom. Naime, da bi se upisali u Registar posrednika, agenti za nekretnine moraju da polože stručni ispit, a oni koji ga nisu prijavili, neće imati prilike za to do septembra ove godine, što znači da neće od maja moći da se bave posredovanjem u prodaji stanova.

 

Nis

 

Do sada je 483 agenta za nekretnine položilo stručni ispit i oni će se sigurno naći u Registru posrednika, koji počinje da se primenjuje 9. maja, a za novi krug testiranja prijavilo se još 1.300. Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 5.000 agenata za nekretnine, od kojih je samo trećina prijavljena, dok ostali rade na crno.

Položen stručni ispit je osnovni uslov za upis u Registar, ali da bi legalno radili, agenti za nekretine će od maja morati da imaju i poseban poslovni prostor, ugovor o osiguranju, a s klijentima će morati da zaključuju ugovore o posredovanju. Sve to treba da doprinese da bude manje nasamarenih kupaca i prodavaca stanova, ali i više legalnih agenata za nekretnine.

Zoran Jevđović, jedan od prvih agenata za nekretnine koji su dobili licence, savetuje svima koji se pripremaju za drugi krug ispita da ozbiljno shvate učenje, jer gradivo nije lako, čak ni za nekoga ko je godinama u poslu. Tome u prilog govori i podatak da je od 719 prijavljenih ispit položilo samo 483. 

- "Za drugi rok prijavilo se oko 1.300 kandidata, i to je mnogo više nego što smo očekivali, jer su naše procene bile da se ovim poslom bavi oko 1.500 agenata. Izgleda da su mnogi koji su ostali bez posla, ili nedavno završili školu, rešili da se okušaju u poslu s nekretninama" - kaže Željko Stojanović, viši savetnik u Ministarstvu trgovine. 

Prema Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, samo posrednik sa ugovorom o prodaji ili vlasnik mogu da daju oglas. Tržišna inspekcija je kontrolisala primenu tog zakona i za nekoliko meseci broj oglasa za prodaju nekretnina je - prepolovljen.

U agencijama kažu da su oglašavani i nepostojeći stanovi, da bi se javili kupci i tako došlo do posla. Veliki broj oglasa usporavao je prodaju, jer je davao lažnu sliku kupcima da mogu da nađu bolje rešenje, za manje novca. Tržišna inspekcija je samo u periodu od 20. oktobra do 30. novembra izvršila 168 inspekcija i podnela 15 prijava protiv firmi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Uprkos tome, agencije smatraju da će ove godine, zabranom rada nelegalne konkurencije, ubrzati i povećati promet.

Građani će u svakom momentu u javnom registru koji će voditi nadležno ministarstvo moći da pronađu informacije o agenciji i licima koja rade za agenciju i da li ona imaju položen stručni ispit, kao i da li imaju dozvolu da se bave ovim poslom. Registar će biti izrađen i u funkciji do početka maja, kako je to i zakonom predviđeno.

Svi zainteresovani za obuku u Nišu mogu više informacija pronaći na sajtu Regionalne privredne komore

VIDEO: Licencom do prodaje stanova po propisima 

13.02.2015.
Izvor: Blic, NTV, RTS, E kapija