Socijalni stanovi u Nišu | Niš Nekretnine

Socijalni stanovi u Nišu

Gradiliste majakovskogNa tri izazovne lokacije u Nišu Javno preduzeće „Gradska stambena agencija“ uskoro počinje izgradnju 400 stanova. Najveći broj stanova, koji će biti završeni u 2012. godini, oko 300, biće ponuđen građanima po vrlo povoljnim cenama, i do 30 odsto nižim. A preostalih stotinak stambenih jedinica namenjeno je novom načinu zbrinjavanja porodica u Nišu koje su bez krova nad glavom. One će, privremeno i na određeni rok, u kojem treba da reše sopstveni stambeni problem, moći pod povoljnim uslovima da iznajme u zakup te stanove.
– Reč je o izgradnji takozvanih socijalnih stanova, a sredstva će biti obezbeđena iz kredita kod Razvojne banke Saveta Evrope i naših sopstvenih izvora. Prema urađenom projektu, Razvojna banka Saveta Evrope kreditira izgradnju 300 socijalnih stanova, čija je izgradnja planirana u naseljima „Duvanište“, „Ledena stena“ i „Branko Bjegović“. U „Duvaništu“ će prodajna cena biti oko 700, a u ovim drugim naseljima oko 600 evra po kvadratnom metru. Ostalih stotinu stanova, koje će naše preduzeće graditi iz svojih izvora, biće namenjeno privremenom izdavanju u zakup – kaže za „Politiku“ Miomir Pešić, direktor JP „Stambena agencija Niš“.
Osim nižih cena, ističe Pešić, pogodnost pri kupovini imaće Nišlije koje prvi put kupuju stanove. Oni će imati pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost, što znači da će za njih kvadratni metar biti jeftiniji još osam odsto. Kako je trenutna cena kvadratnog metra novih stanova oko 1.000 evra, jasno je da će sa popustom od 30 odsto u „Duvaništu“ ili skoro 40 odsto na „Ledenoj steni“ i u naselju „Branko Bjegović“, i uz povraćaj PDV-a, kvadrat socijalnih stanova za građane Niša koji prvi put kupuju stan biti skoro duplo jeftiniji.
– Prema našim anketama, Nišlije koje nemaju rešeno stambeno pitanje kao podstanari prosečno za dvosoban stan površine od 50 do 60 kvadratnih metara plaćaju kiriju između 150 i 250 evra, zavisno od toga u kom kraju grada stanuju. Ukoliko odluče da kupe stan iste kvadrature, njihova mesečna rata kredita znatno je niža od trenutne kirije. Mi smo u poslednje dve godine već realizovali jedan sličan projekat. U Ulici Majakovskog u Duvaništu sagradili smo 97 i odmah prodali 70 stanova po nižim cenama od tržišnih. Najveći broj novih vlasnika kreditom je došao do stana, a najviše su se tražili upravo dvosobni stanovi. Još uvek neprodati su jednosobni i jednoiposobni stanovi. A zahvaljujući prikupljenim sredstvima od te prodaje naše preduzeće ulagaće dalje u izgradnju stanova, i to onih koje smo namenili izdavanju u zakup.
Najviše socijalnih i stanova za izdavanje do kraja naredne godine u Nišu biće sagrađeno na „Ledenoj steni“ – oko 230. U „Duvaništu“ će se graditi oko sto, a preostalih sedamdesetak biće u naselju „Branko Bjegović“.

 

20.10.2011.
Izvor: Politika