10 saveta za uređenje dečje sobe | Niš Nekretnine

10 saveta za uređenje dečje sobe

 

Dečje sobe su višefunkcionalni prostori u kojima se deci trebaju osigurati kvalitetni uslovi za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvalitetan prostor zavisi od prostornih parametra, izbora nameštaja i njegove dispozicije.

Decija soba - roze

1. Uključiti decu u uređenje sobe

Kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe, poslušajte želje mališana. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, unesite barem deo njih, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama. Dečje sobe mogu biti uređene tematski, zavisno o sklonostima vašeg deteta. Za mlade sportiste osigurajte enterijer u sportskom stilu, ljubitelje crtaća enterijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka Vas navode vlastita deca.

Decija soba - zuta

2. Odaberite boje zidova koje će oslikati temperament deteta

Plava, zelena i smeđa boja će smiriti prostor dok će ga crvena, ljubičasta, narandžasta i žuta intenzivirati. Ukoliko se radi o živim bojama, koristite nežne tonove, kako prostor ne bi postao neugodan.

Decija soba - maslinasto zelena

3. Osigurajte kvalitetnu zaštitu od sunca

Dečja soba mora imati mogućnost zamračivanja, što je najlakše postići rolo zavesama. Uskladite ih sa bojama i motivima sobe, kako bi u svakom trenutku soba bila skladna celina.

4. Potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim nameštajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima

Potrebe dece se menjaju pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, u budućnosti doneti uštedu.

Decija soba - mobilni namestaj

5. Odaberite kvalitetan krevet, pod i dušek 

Kvalitet spavanja uticaće na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta poda i dušeka na udobnost i pravilan položaj tela. Prilikom kupovine istih, posavetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dete.

Decija soba - zelena

6. Vodite računa o odnosu izvora svetlosti i radne zone

Svetlost mora dolaziti s prednje ili leve strane za dešnjake, tj. desne za levake. Ukoliko je izvor svjetlosti spreda, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stonu lampu, koju će dete prema potrebi jednostavno pomerati i prilagođavati trenutnim potrebama.

Decija soba - ljubicasta

7. Pravilno pozicionirajte radni sto 

Važno je obratiti pažnju na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan međuodnos je onaj u kome dete sedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zaokretanja tela. Iako ne biste želeli ometati dete pri učenju, budite svesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a posebno kada su mu vrata smeštena iza leđa.

8. Osigurajte dovoljno polica za smeštaj školskih knjiga i pribora 

Nastojte ih ne smeštati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati sa stola. Dalje od radne zone smestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje.

Decija soba - superheroji

9. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom delu sobe za igru deteta 

Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored moguće je stvoriti igraonicu. Po potrebi podignite krevet na sprat, a ispod njega osigurajte slobodan prostor.
Decija soba - prostor za igru

10. Osigurajte deo sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima

To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili vešati svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umetničkih radova u svakom trenutku kada ih požele prezentovati ukućanima.
 
Decija soba - Hello Kitty
 
 
 

26.08.2013.
Izvor: Interijer net