2012. godina idealna za kupovinu nekretnine | Niš Nekretnine

2012. godina idealna za kupovinu nekretnine

Godina investicija u nekretnine

 
Ova godina je idealna za kupovinu kvadrata, ocenjuju u Ministarstvu za prostorno planiranje i agencijama za promet nekretnina. Ministarstvo pogodnost vidi u povoljnijim uslovima za subvencionisane stambene kredite i dobroj ponudi nekretnina iz državnog projekta masovne stanogradnje. Istovremeno, u agencijama smatraju da se idealna šansa ogleda u nižim cenama kvadrata u odnosu na prošlu godinu.
 
"U četvrtak bi na sednici Vlade Srbije trebalo da bude usvojen naš predlog nove uredbe o subvencionisanim stambenim kreditima", kaže Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje. Prema njegovim rečima, uslovi su povoljniji i po pitanju učešća, kao i kamatnih stopa. Povoljnije uslove kredita prati i odgovorajuća ponuda stanova, pre svega u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, gde država gradi kvalitetne stanove po povoljnim cenama".
 
Bračni par koji ima dve prosečne plate, objašnjava Komazec, biće u mogućnosti da dođe do svog krova nad glavom jer se mesečna rata za stan od 40 kvadrata kreće oko 250 evra, a za 50 do 60 kvadrata oko 300 evra. Smanjeno je i obavezno učešće na pet odsto, a beskamatna državna subvencija u iznosu od 20 odsto vraćaće se u poslednjih pet godina otplate kredita.
 
Agencije: Sada pravo vreme za kupovinu kvadrata
 
"Cene su u odnosu na prošlu godinu u pojedinim slučajevima niže i za 20 do 30 odsto. Tačnije, velika je mogućnost dogovora sa prodavcima, koji su razumni, spuštaju cene i kada se nađe kvalitetan stan, to je odlična investicija. Evro je nesiguran, pa je tako bolje uložiti novac u kupovinu nekretnina nego u štednju. Cene su povoljne i, naravno, i ove godine treba kupovati završene stanove ili one u novogradnji, kada imaju završen tehnički prijem i upotrebnu dozvolu i izvesno je da će biti uknjiženi. Ova godina je dobra i za prodavce, pošto trenutno imamo 95 odsto keš kupaca", kaže Kaća Lazarević, iz agencije za promet nekretnina Alka.
 
Vrednost nekretnina stabilizovana
 
 U Ministarstvu nemaju preciznije analize tržišta nekretnina, osim u delu koji se odnosi na državne projekte. Ipak, činjenica je, kaže Komazec, da su u prethodnoj godini stanovi pojeftinili. Ali, s obzirom na to da je investiciona aktivnost bila manja, jer osim državnih projekata nije bilo privatnih investicija u stanogradnju, ne može se očekivati da cene stanova i dalje značajnije padaju.
 
 
Kupovina stana u novogradnji
 
Prema kalkulaciji Ministarstva, stan u naselju „Stepa Stepanović“ od 40 kvadrata košta 51.600 evra, obavezno učešće kupca od pet odsto je 2.580 evra, beskamatno učešće države je 10.320 evra, a kredit banke od 75 odsto kupoprodajne cene stana je 38.700 evra. Ako je rok otplate 30 godina, u prvih 25 godina mesečna rata je 254 evra, a u poslednjih pet godina 172 evra, što je deo koji se vraća državi.
 
Za stan od 50 kvadrata kupoprodajna cena je 64.500 evra, minimalno učešće je 3.225 evra, subvencija države je 12.900 evra, a kredit banke 48.375 evra. Mesečna rata u prvih 25 godina je 318 evra, a u posledljnjih pet godina 215 evra.
 
Sve ove povlastice odnose se samo na kupovinu stanova u novogradnji. Ipak, mnogo je podstanara koji bi zbog niskih cena kupili uz subvencije države polovne stanove, ali takva mogućnost ne postoji.
 
U Ministarstvu nemaju preciznije analize tržišta nekretnina, osim u delu koji se odnosi na državne projekte. Ipak, činjenica je da su u prethodnoj godini stanovi pojeftinili. Ali, s obzirom na to da je investiciona aktivnost bila manja, jer osim državnih projekata nije bilo privatnih investicija u stanogradnju, ne može se očekivati da cene stanova i dalje značajnije padaju.
 
Povoljni uslovi za subvencije nisu dovoljni
 
Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, nije optimista. On tvrdi da i povoljni uslovi za subvencionisane stambene kredite nisu građanima dovoljni da se upuste u kupovinu nekretnina. "Zbog krize mnogi potencijalni kupci, plašeći se gubitka posla, neće uzimati kredite. Oni koji imaju ušteđevinu možda se odluče na kupovinu nekretnina plašeći se kraha evra", navodi Rodić.
 
Dulić: Rata za kredit jednaka mesečnoj kiriji
 
Ministar prostornog planiranja, ekologije i rudarstva Oliver Dulić najavio je da će građani u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu moći da kupe stanove uz subvencionisane kredite, za šta je u budžetu za sada obezbeđeno 1,2 milijarde dinara.
 
"Projekat stanogradnje u naselju 'Dr Ivan Ribar' trebalo je da počne ranije, ali smo naišli na neočekivani problem, a to je neformalno romsko nasilje koje smo morali da raselimo. Iseljavanje se obavlja po evropskim standardima, što podrazumeva dužu proceduru, pa očekujem da od 1. marta tamo budu građevinari. Gradi se naselje od oko 800 stanova koje će u sebi imati sve elemente naselja poput naselja 'Stepa Stepanović'", kazao je Dulić.
 
"Subvencije će moći da koriste i pojedinci koje su stariji od 45 godina i koji imaju nešto veći prosek plata nego što je to do sada bio slučaj, do 150.000 dinara. Država dotira učešće od 10 odsto, tako da će građani davati pet odsto učešća", kazao je Dulić.
 
Prema njegovim rečima, kalkulacije ukazuju da će rata za kredit biti jednaka mesečnoj kiriji, a procena je da će cena kvadrata biti slična ceni u naselju "Stepa Stepanović".
 
Dulić je kazao i da je država za to obezbedila za sada milijardu i 200 miliona u budžetu što će, kako kaže, biti dovoljno novca za sve one koji su raspoloženi za kupovinu stana.
 
Za izgradnju naselja biće pozvane isključivo domaće firme, a uslov je da bude korišćeno 70 odsto domaćeg građevinskog materijala, dodao je ministar. 
 
 
Izgradja stanova uz subvenciju države u ostalim gradovima ove godine nije moguća
 
Sve ove povlastice odnose se samo na kupovinu stanova u novogradnji. Ipak, mnogo je podstanara koji bi zbog niskih cena kupili uz subvencije države polovne stanove, ali takva mogućnost ne postoji.
 
- Ova mera Vlade Srbije ima dva cilja, da se pomogne građanima da jeftinije i po povoljnijim uslovima dođu do stana, ali i da se pomogne građevinskoj industriji, pa je zbog toga uredba usmerena samo na novogradnju.  Kada bi tu mogućnost dali i za stari stambeni fond, došli bismo u opasnost da drugog efekta, odnosno pomoći neimarima, nema. A to je podjednako važno kao i pomoć građanima da kupe stan.

- Razmatrali smo mogućnost da država zida stanove i u drugim gradovima, poput Novog Sada i Niša, ali u ovoj godini to nije moguće. Opredelili smo se samo za Beograd jer je tu i najveća potražnja, a i najviše kreditno sposobnih građana - ističe Komazec.
 
 

 

16.01.2012.
Izvor: YU build | Večernje Novosti