Provizija za miran san | Niš Nekretnine

Provizija za miran san

 

Ozbiljan kupac zna da će uz pomoć posrednika izbeći mnogo neželjenih situacija među kojima i onu najgoru da ostane i bez stana i bez para. Prodavac stana, kupac stana i posrednik su bitan trougao u prometu nekretnina. Vlasnik, u ovom slučaju, prodavac nepokretnosti ima svoju viziju, odnosno visinu cene kvadratnog metra koju želi da dobije, kupac je zacrtao svoju, dakle i jedan i drugi žele da prođu što bolje. Agencija je tu da posreduje i da za obe strane obavi niz radnji počev od upoznavanja, razgledanja, provere do dogovora oko cene i pravne regulative.

Posao mora da se obavi stručno, visoko profesionalno i savesno. Najvažnije je da se utvrdi da li je prodavac vlasnik stana, a zatim da li nekretnina ima neki teret, na primer, hipoteku koja je upisana u zemljišne knjige, vodi li se neki sudski spor u vezi sa stanom, da li je uknjižen i još mnogo, naizgled malih, sitnih, ali veoma bitnih stvari vezanih za kupoprodaju.

Za proviziju od tri posto agencije za promet nekretnina odrađuju taj obiman posao. Ozbiljan kupac zna da će uz pomoć posrednika izbeći mnogo neželjenih situacija među kojima i onu najgoru da ostane i bez stana i bez para.

Nekretnine se ne kupuju svaki dan. To je ozbiljan posao. Agent mora da bude elokventan, obrazovan i inteligentan, jednostavno da ima lični pečat kako bi ubedio i prodavca i kupca da će on na najbolji način da posreduje u kupoprodaji. Prodavcu je bitno da mu agent u stan dovede ozbiljnog kupca koji zna šta želi. Kupac se, sa svoje strane, vezuje za agenta za koga veruje da će mu naći stan po odgovarajućoj ceni. Agent takođe, procenjuje da li kupac ima onoliko novca koliko je naveo ili je spreman da plati i nešto više na primer, za stan na boljoj lokaciji ili za veću kvadraturu. Agent naravno, ne može da bude upućen u sve pravne zavrzlame koje su moguće u kupoprodaji, ali zato agencija ima pravnika koji odlično poznaje materiju. Dakle ako agent ukaže na neku nepravilnost ili nedoumicu on se konsultuje sa pravnikom koji inače i pregleda dokumentaciju. Ako je ozbiljna, agencija ništa ne prepušta slučaju. Kod kreditnih kupaca bitno je da nepokretnost bude uknjižena, ali ne zgrada već stan i to na ime vlasnika, odnosno prodavca. Što se tiče stanova u novogradnji, zgrada mora da bude 80 posto završena i da ima prijavu i odobrenje za gradnju. To su samo neki od mnoštva bitnih razloga zbog kojih je kupac koji i plaća proviziju agenciji, mnogo sigurniji ukoliko se odluči da stan kupi preko posrednika –ističe Mirjana Rusić, direktorka prodaje u agenciji San Marko.

Istog su mišljenja i u agenciji Sigma:

- Agencija pomaže prodavcu i kupcu da brže i bezbednije obave posao. Naravno, kupac više rizikuje, ali upravo zato ima još više razloga da posao poveri agenciji. Agent odgovarajućih manira, kulture i obrazovanja potrudiće se da nađe stan prema željama i materijalnim mogućnostima kupca. Posao u vezi sa kupoprodajom nekretnina nije lak. Treba sve dogovoriti od razgledanja, uslova, cene i rokova. Zatim tu je i kompletna dokumentacija. Dakle, agencija je tu da sve bude legalno i sigurno i da ni kupca ni prodavca ne boli glava – kategoričan je Vladimir Mihajlović, suvlasnik i menadžer agencije.

Kao i u svakom ozbiljnom poslu i u kod kupoprodaje nekretnina treba se opredeliti za stručna lica. Zato ne zaobilazite agencije.

04.05.2009.
Izvor: Večernje novosti