Tržište nekretnina se polako oporavlja | Niš Nekretnine

Tržište nekretnina se polako oporavlja

 

Prema "Colliers"-ovom izveštaju koji analizira promene na tržištu nekretnina za narednu godinu u 13 istočnoevropskih zemalja, očekuje se pozitivan ekonomski rast širom regiona u odnosu na prošlu godinu. Jedino se u Grčkoj očekuje produzetak recesije, dok se zemlja mora suočiti sa politikom štednje radi izlaska iz dužničke krize. Na ostalim tržištima ekonomska situacija ostaje ista, iako je primetno da su se ekonomske prognoze postepeno korigovale tokom poslednja tri meseca 2011. godine, kako se ekonomska situacija u pojedinim zemljama menjala.
 
Krediti i nekretnineKada je reč o prihodu od investicija u 2011. godini, istočna Evropa je imala više od 12 milijardi eura od novih ulaganja, što je ujedno i druga najbolja godina nakon 2007. kada je ostvareno čak 18 mlrd EUR. Većina investicionih transakcija je zabeležena na tri tržišta – Rusija, oko 5 mlrd EUR, što ujedno čini oko 41% tržišne aktivnosti, koju prati nešto više od 2 mlrd EUR investicija u Poljskoj i Češkoj, što čini još 35% tržišne aktivnosti. Preostali udeo na tržištu ostvaren je od regionalne prodaje Europolisovog portfelja početkom godine, što sa 1,5 mlrd EUR čini oko 12% aktivnosti – ovo obuhvata deo nekretnina u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Ukrajini. Na kraju, ulaganja u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj čine preostalih 1,5 mlrd EUR, odnosno 12% investicionih aktivnosti.
Posmatrajući naredni period, u "Colliers"-u veruju da će se u 2012. smanjiti investiciona aktivnost s obzirom na smanjenje ekonomskog rasta, ali i neizvesnosti na tržištu i dostupnosti finansiranja kada su nekretnine u pitanju. U 2012. godini investiciono tržište će uglavnom biti fokusirano na Poljsku, Rusiju i Češku.
Damian Harrington, Direktor za istraživanje i savetovanje "Colliers International"-a za istočnu Evropu, izjavio je:
- Nedavne bankarske analize naših finansijskih stručnjaka iz kancelarije u Poljskoj, uključujući detaljnu anketu sprovedenu za 45 najvećih aktivnih zajmodavaca, ukazuju na činjenicu da će pristup kapitalu biti dostupan za vrhunske proizvode sa tržišta Poljske, Češke, Rusije i Slovačke u prvoj polovini godine. Očekujemo da će samo najbolje investicije i projekti u razvoju privući interes stranog kapitala u ostalim istočnoevropskim zemljama. Međutim, oni će se vrednovati uz višu premiju nego u zapadnoevropskim zemljama.
Ostale bitne stavke "Colliers" izveštaja obuhvataju:
• Moskva je jedini grad u kojem se očekuje rast zakupa na tržištu nekretnina u 2012. godini u tri ključna segmenta: poslovni, maloprodajni i industrijski.
• Cena zakupa poslovnog prostora za većinu ostalih tržišta će ostati stabilna, izuzev Zagreba i Kijeva, gde Colliers očekuje dalji pad cena zakupa.
• Očekuje se rast zakupa maloprodajnog prostora za tržne centre na najboljim lokacijama u Sankt Peterburgu, dok se u ostalim gradovima jugoistočne Evrope: Sofiji, Tirani, Atini, Bratislavi i Zagrebu očekuje dalje smanjenje cena zakupa.
• U Pragu, Sankt Peterburgu, Moskvi i Varšavi se jedino očekuje rast industrijskog i logističkog segmenta.
• Beogradu je prognozirana stagnacija zakupnina, bez daljih drastičnih padova, ali i rasta u narednom periodu.
Ranije u decembru je "Colliers International" saopštio da je postao ekskluzivni savetnik američke kompanije "Clean Earth Capital" koja na zemljištu nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji" u Nišu planira da izgradi hotel, šoping mol, univerzitet i stambene objekte.

Direktor i suvlasnik "Clean Earth Capital" je Philip Bay. Bay ima više od 20 godina iskustva u oblasti nekretnina na području Balkana i osnivač je "Colliers International" Jugoistočna Evropa, najstarije i najveće međunarodne konsultantske kompanije za nekretnine u regionu koja je u punom vlasništvu "Colliers International/First Service"
Prema najavi direktora i suvlasnika Filipa Harolda Beja, na površini od nešto više od 15 hektara planira se izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada, a izgradnja celog kompleksa trajaće između 8 i 10 godina.
- Univerzitet o kome govorim će se baviti primenjenim naukama, elektronikom, projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. Nećemo graditi luksuzne stanove u prvih 6 godina, fokus će biti na srednjoj klasi. U okviru kompleksa će svakako biti i stanova namenjenih iznajmljivanju studentima - rekao je Bej.
Bej je pojasnio da se pre svega misli na izgradnju stranog univerziteta i da su već u toku pregovori sa zainteresovanim institucijama. On je dodao da će oko 50% cele površine biti iskorišćeno za stanogradnju.
Tim koji radi na projektu "Bubanjski heroji" ima više od 90 godina kombinovanog iskustva na projektima izgradnje i mešovite namene u Evropi, Americi i Aziji. Investicioni partneri i institucije koji će biti predstavljeni u narednom periodu su svi svetske klase, mnogi sa sedištem u Americi koji će istinski pozicionirati Niš na mapi kao novo investiciono područje za razvoj industrije i kompanija iz oblasti elektronike, koji će moći da iskoriste stabilnu političku situaciju i povoljne uslove za razvoj, navedeno je u saopštenju kompanije "Colliers International".

08.02.2012.
Izvor: eKapija