Građevinska cena može da bude 400 EUR | Niš Nekretnine

Građevinska cena može da bude 400 EUR

GRAĐEVINCI SPREMNI ZA JEFTINU STANOGRADNJU

Predstavnici građevinskih firmi spremni su da stegnu kaiš i odreknu se dela profita u realizaciji projekta masovne stanogradnje. Kako oni tvrde, gradevinska cena mogla bi da padne na oko 400 EUR po m2. Ukoliko država potpuno stane iza ovog projekta, odnosno obezbedi besplatne lokacije, spusti cene zemljišta i oslobodi investitore placanja poreza, kvadrat stana mogao bi da bude i 600 EUR.

Gradevinske firme i veliki investitori s nestrpljenjem cekaju konacni predlog ovog projekta, s kojim bi pred Vladu radna grupa trebalo da izade vec sledeceg meseca. Ako dode do njegove realizacije, po njihovim procenama, bila bi uposlena celokupna gradevinska operativa u Srbiji i još 40 pratecih delatnosti. U suprotnom, na listi nezaposlenih moglo bi da se nade još 10.000 ljudi. Zato su gradevinari spremni da spuste cene svojih usluga i za 10% i prikljuce se projektu masovne stanogradnje.

- Do sada je kod nas gradevinska cena za jedan stan prosecnog kvaliteta bila oko 450 EUR po m2. Naravno, tu ne ulazi opremanje zemljišta, kupovina lokacije, vec samo troškovi radne snage, materijala i interes. Mi smo, naravno, spremni i da spustimo tu cenu, jer se radi o društveno odgovornom projektu koji je u višestrukom interesu za gradane Srbije - kaže Dobroslav Bojovic, generalni direktor kompanije "Napred".

Predstavnici građevinske industrije traže da se prilikom realizacije ovog projekta koriste iskljucivo domaci materijali i radna snaga iz Srbije. To bi, takode, bio jedan od nacina na koji bi mogla da se spusti gradevinska cena.

- Interes kompanije realno mora da postoji, ali bi mogla da se napravi ušteda od 5 do 10%. Medutim, to su samo direktni gradevinski troškovi. Postoje i neki drugi troškovi na koje bi država mogla da utice - kaže Svetislav Simic, direktor visokogradnje u "Energoprojektu".

U prilog tezi da je moguce graditi po znatno nižoj ceni navodi se podatak da je stan od oko 800 EUR po m2, pa i niže, vec sada moguce kupiti u Obrenovcu, Krnjaci i Borci, jer se radi o prigradskim lokacijama, koje su i po tržišnim uslovima znatno jeftinije nego one u gradu. Uz intervenciju države, moguce je naravno graditi još jeftinije. Ako za primer uzmemo Borcu, gde je opremanje zemljišta trenutno oko 90 EUR po m2, a izgradnja oko 400 EUR, uz interes investitora bilo bi moguce postici cenu od 500 do 600 EUR. Ipak, tu nije uracunato kupovina lokacije ili raseljavanja, koje cini i do 30% od ukupne cene kvadrata. Ukoliko bi ova stavka bila izbrisana, za investitore, pa i buduce kupce, moguce je napraviti veliku uštedu. Ako se tome doda i pojeftinjenje opremanja zemljišta, kao i ukidanje poreza, ovaj projekat može da prode.

Predstavnici gradevinske industrije upozoravaju još na to da je pri realizaciji projekta masovne stanogradnje neophodno obezbediti redovno finansiranje, jer ako se ne gradi brzo, projekat ce biti skuplji. Važno je i ubrzati proces za dobijanje dozvola, jer i na taj nacin može da se dode do niže cene m2.

Cene stanova

 • Beograd 1.000-3.000 eur/m2
 • Novi Sad 750-1.200 eur/m2
 • Niš 700-1.250 eur/m2
 • Kragujevac 800-1.300 eur/m2

Šta nepotrebno podiže cenu

 • složen proces za dobijanje dozvola, koji može da traje i godinama
 • korupcija, koja na konacnu cenu može da utice i do 20%
 • kamatne stope koje su vece od tri do pet puta nego u zemljama EU

Šta ulazi u cenu m2:

 • kupovina zemljišta
 • opremanje infrastrukturom
 • troškovi radne snage
 • nabavka gradevinskog materijala
 • interes investitora

Država mora da se odrekne profita

- Pitanje je da li je u ovom trenutku moguce spustiti cenu opremanja zemljišta. Problem je što je projektno finansiranje izuzetno skupo, a kamatne stope su izmedu 8,5 i 14,5%. Država bi u potpunosti morala da se odrekne profita i napravi dogovor sa bankama da bi ovaj projekat bio realan - kaže Dragan Kopcalic, vlasnik kompanije "Monterra".

28.08.2009.
Izvor: Blic