Dobar raspored - više kvadrata | Niš Nekretnine

Dobar raspored - više kvadrata

 

Prostranost i funkcionalnost doma ne zavisi isključivo od kvadrature već, pre svega, od rasporeda nameštaja. I mali stanovi mogu da izgledaju komforno uz dobru organizaciju, a polazna tačka prilikom uređenja trebalo bi da vam budu elementi bez kojih je nemoguće živeti. Akcenat stavite na hodnik, dnevnu i spavaću sobu.

Hodnik

Ako je hodnik skučen i lišen dnevne svetlosti, izgledaće veće ako zidove okrečite toplim bojama i postavite jako osvetljenje. Garderober, čiviluk i cipelarnik najbolje je da izdvojite kao posebne celine, jer tako zauzimaju manje prostora, a od detalja odaberite samo veliko ogledalo. Ako je ulazni prostor izuzetno uzak, u visini iznad vrata na zidove postavite nekoliko polica. Na njih možete da poređate ukrasne kutije za odlaganje različitih predmeta, knjiga, garderobe.

Dnevna soba

Zaboravite na regale iz jednog dela koji se prostiru od zida do zida. Ne samo da zauzimaju previše prostora, već se apsolutno ne uklapaju u savremene trendove opremanja doma. Soba će delovati veće sa modularnim nameštajem (iz delova). Police, ormarići i komode različitih boja i razmera ne zauzimaju mnogo prostora i pružaju mogućnost kombinovanja. Televizor će najmanje mesta zauzimati ako je na zidnom nosaču, direktno pričvršćen na zid. Garnitura za sedenje ne mora uvek da stoji tik do zida, prostorija deluje dinamičnije ako su fotelja, trosed, dvosed ili ugaona garnitura ispred prozora, ili odvojeni od zida toliko da može da se prođe.

Spavaća soba

Budući da krevet zauzima najviše mesta, najbitnije je da njegov okvir ne bude širok. Stručnjaci preporučuju modele od kovanog gvožđa, jer štede prostor. Dobro bi bilo da krevet bude dovoljno visok, da ispod njega može da se smesti fioka za posteljinu ili nekoliko kutija u koje ćete odložiti stvari. Setovi za spavaću sobu najčešće se sastoje iz kreveta, ormara, komode i eventuano toaletnog stočića, ali garderober unesite samo ako je to zaista neophodno jer "guše" ambijent. Nekoliko manjih komoda su jednako funckionalno rešenje, a svakako manje upadljivo.

Kuhinja

S obzirom na to da je najčešće unapred definisano gde će biti sudopera, a gde kuhinjski aparati, u kuhinji ne može mnogo da se eksperimentiše. Delovaće veća ako umesto klasičnih visećih elemenata standardne širine od 60 cm, montirate police za odlaganje posuđa ili uže viseće elementi sa frontovima od stakla koji vizuelno rasterećuju prostor. Ako imate mogućnosti, klasična vrata zamenite kliznim modelom.

14.05.2009.
Izvor: beograd.rs