Inovativni srpski sistem gradnje | Niš Nekretnine

Inovativni srpski sistem gradnje

 

Kvadrat gradnje za 500 evra? Kuća koja nastaje u fabrici, a ne na gradilištu? Ušteda energije od 80 odsto?

 

Upravo to predstavlja inovativni Q sistem gradnje beogradske kompanije Quattro Houses koji najavljuje revoluciju u održivoj gradnji u našoj zemlji. Srpska tehnologija je još 2010. godine u konkurenciji više od 1000 projekata ekološke gradnje iz celog sveta dobila jednu od najpoznatijih nagrada u svetu građevine, čuvenu Lafarge Invention Awards, a posle tri godine konačno je doživela i svetsku premijeru.

Quattro Houses

Srpski patent omogućava uštedu energije u objektima i do 80 odsto, što bi mogla da bude najznačajnija prednost ovog sistema na tržištu naše zemlje, posebno ako se zna da Srbija zbog zastarele tehnologije gradnje spada u najveće rasipnike energije u Evropi, pa prosečan objekat u našoj zemlji troši tri puta više energije nego objekti u Evropskoj uniji.

Autor patenta, inženjer Jovan Nikolić, kaže da je uz pomoć tima domaćih stručnjaka posle sedam godina  istraživanja uspeo na pronađe rešenje zaproblem tvz. “termalnih mostova”, koji su odgovorni za rasipanje energije istvaranja vlage, kondezacije i buđi. 

Paneli koje koristi Q sistem gradnje imaju konstantnu, odnosno neprekidnu izolaciju sa spoljašnje i unutrašnje površine zida debljine oko 15 centimetara, što omogućava uštedu energije i do 80 odsto prilikom zagrevanja ili hlađenja objekta”, kaže Nikolić.

 
Jedna od bitnih karakteristika je i to što se betonski paneli koji se koriste tokom gradnje proizvode u fabrici umesto na gradilištu, što ceo proces gradnje čini neuporedivo bržim, pa se kuća od 100m²gradi za svega 30 dana, dok je prosečan period izgradnje 6 meseci.
 
“Ovaj sistem koristi elemente koji se montiraju u skeletni sistem sličan klasičnoj gradnji, ali se ne koriste cigle već betonski paneli koji se proizvode u fabričkim uslovima i prave u više veličina i različitog dizajna. Svi proizvedeni elementi se potom povezuju po principu zid-zid i zid-plafon, a stubovi kojima se povezuju se izlivaju betonom, što ih čini izuzetno čvrstim”, objašnjava Nikolić specifičnosti gradnje Q sistemom.
 
Osim brojnih tehnoloških prednosti, nova tehnologija omogućava i znatno jeftiniju gradnju, pa se cena po metru kvadratnom kreće od 500 evra. Poređenja radi, prosečna cena gradnje u Evropi 2012. godine iznosila je 1.209 evra po kvadratu, u Srbiji oko 750, a u Beogradu iznosi 950 evra. Prosečna površina stana za koju je izdata dozvola za gradnju na teritoriji cele Srbije u poslednje tri godine iznosi oko 90m², što znači da se uz pomoć Q sistema ostvaruje ušteda od više od 20.000 evra za izgradnju stana iste površine. 
 
Kako izgleda gradnja kuće Q sistemom možete videti ovde.

30.06.2013.
Izvor: BizLife