Bulevar Nemanjića: centar umesto centra i još nešto pride | Niš Nekretnine

Bulevar Nemanjića: centar umesto centra i još nešto pride

Niško naselje Bulevar Nemanjića jedno je od najgušće naseljenih i najurbanijih naselja našeg grada. Blokovi stambenih zgrada pružaju se, čini se, unedogled. Betonsko carstvo višespratnica, bruji od života i noću i danju. Kakofonija škripe kočnica, brundanje autobusa, stalni žamor prolaznika daju muzičku podlogu svakodnevici i ...

...ZAŠTO ONDA UOPŠTE NEKO ŽELI TAMO DA ŽIVI?!

"Imaš SVE", najčešći je odgovor ponosnih Bulevaraca. Bulevarci su verni svom Bulevaru i, iako u Nišu postoji još 7 ulica sa statusom bulevara, samo je njihov, Bulevar Nemanjića, pravi. Da li zbog mnogoljudnosti ovog naselja ili iz navike, ali kada u Nišu kažete Bulevar, bez prefiksa i sufiksa, rekli ste Bulevar Nemanjića, a i vaš sagovornik vas je tako razumeo.

bulevar nemanjica nis

Analiza SVE(GA)

Probaćemo da raščlanimo ovo gorepomenuto bulevarsko SVE na neke od najbitnijih kategorija koje svi mi merimo i premeravamo kad smo u potrazi za novim mestom za život:

Blizina centra i prevoz

U zavisnosti u kom delu Bulevara Nemanjića ste nastanjeni do centra grada stižete vrlo brzo. Ako ste na početku, u onom delu koji se praktično nastavlja na Ulicu 7. juli, potrebno je svega par minuta (da ne kažemo par koraka) pešice i već ste u samom centru grada. Sa ostalih početnih tačaka šetnja do centra trajaće maksimalno 30 minuta laganog hoda. Autobuske linije koje saobraćaju duž Bulevar Nemanjića su brojevi 6 i 6A (Železnička stanica – Duvanište – Skopska) i 13 (Trg Kralja Aleksandra – Bulevar Nemanjića – Delijski vis). Brojevi 6 i 6A skreću prema Duvaništu kod Parka Svetog Save (tj. odatle se uključuju na Bulevar Nemanjića ako gledamo iz suprotnog smera), što je otprilike negde na polovini samog Bulevara, tako da ako stanujete u blizini Parka ne bi trebalo biti suviše naporno da do kuće (ili do stanice) pustite koji korak.

Bulevar Nemanjića spada u prvu zonu gradskog prevoza i cena autobuske karte (na današnji dan) iznosi 60 dinara i kupuje se kod konduktera u autobusu.

Vrtići, škole, fakulteti

Na Bulevaru Nemanjića postoji veliki broj obrazovnih ustanova i ustanova za brigu o deci. Takođe, do nekih od najboljih i najtraženijih niških srednjih škola i fakulteta pešice se vrlo brzo stiže.

Na raspolaganju vam je  5 državnih vrtića: Bambi – kod Doma zdravlja, Cvrčak – iza TC Zona III, Plavi čuperak – kod pijace Boško Buha, Zvončići – između TC Zona I i Zona II, Leptirić – preko puta OŠ "Ćele kula", kao i mnoštvo privatnih vrtića, igraonica i rođendaonica.

Osnovci na Bulevaru mogu da pohađaju jednu od tri škole: OŠ "Car Konstantin" – u blizini pijace Boško Buha i Medicinskog fakulteta, OŠ "Sveti Sava" – pored Parka Svetog Save i OŠ "Ćele kula" – preko puta TC Zona II i Gerontološkog centra.

Do gimnazije "Bora Stanković"/"Stevan Sremac", srednje medicinske škole "Dr Milenko Hadžić" i niške Muzičke/Umetničke škole sa Bulevara se stiže relativno brzo i lako, bez prevelike potrebe za korišćenjem gradskog prevoza, a ulice koje do škola vode uvek su žive, nisu zavučene i mračne, pa je put vašeg tinejdžera od kuće do škole bezbrižan, bezbedan i jednostavan.

Medicinski i Stomatološki fakultet nalaze se na Bulevaru Zorana Đinđića koji je sa Bulevarom Nemanjića spojen dvema poprečnim ulicama: Sremskom i Velikotrnavskom, kao i mnoštvom prečica koje se račvaju iz ulice Dragiše Cvetkovića, paralelne s oba bulevara.

bulevar nemanjica google maps

 

Zdravstvene ustanove

Na Bulevaru Nemanjića nalazi se niški Dom zdravlja.

Niko od nas ne voli da posećuje ovu ustanovu zbog ogromnih redova i višesatnog čekanja, kao i zbog osećaja pregaženosti, bespredmetnosti i generalnog razočaranja u zdravstvo, državu, život, ljude i univerzum po izlasku iz nje. Ipak, bolje je kad ste na Bulevaru. Ne morate da ustanete ujutru u 05:00 da biste uhvatili red za predavanje knjižice u 7:00 i predali knjižicu u 08:00. Ustaćete u 06:45 i stići ćete na vreme. Bar ste se duže punili bateriju na mobilnom koju ćete skoro celu potrošiti dok čitate vesti i igrate igrice po tri sata ispred ordinacije.

Mnoštvo privatnih stomatoloških, ginekoloških, pedijatrijskih i ostalih ordinacija (uključujući i veterinarske!) i klinika nalaze se na Bulevaru i u okolnim uličicama, a pošto je i najurbaniji deo Bulevara Zorana Đinđića pristupačan kroz ulice koje smo već naveli, blizu vam je i niški Klinički centar (i stari i novi), Higijenski zavod (Institut za javno zdravlje Niš), Studentska poliklinika i Hitna pomoć, zlu ne trebalo.

Snabdevanje i šoping

Pijaca Boško Buha nalazi se u srcu Bulevara Nemanjića. Jedna je od najopremljenijih pijaca u Nišu. Tamo ćete naći sve, od ajvara do Lenora, od second henda do Desiguala, od slanine do slavine. Sve. Divno, zaista, jedan veliki otvoreni tržni centar, samo bez kriminalne prošlosti i sadašnjosti (i nadamo se budućnosti) na koju u Nišu asocira skraćenica OTC. Samo, izbegavajte je uveče u letnjim mesecima. Vreli letnji dani i prodavci koji robu prodaju na prostirkama i u gajbicama na trotoaru pored pijace za sobom ostavljaju raspukle paradajze, kore lubenica i dinja, zgaženo cveće i ostalo što se zamisliti da, ostaviće traga i na vašem čulu mirisa. Užasno je neprijatno i zato, ako baš morate, prođite brzo i držite dah.

Sem pijace, Bulevarci se snabdevaju u svim poznatim i manje poznatim trgovinskim lancima koji u Srbiji postoje, jer svaki od njih ovde ima svoj objekat. Butici, prodavnice cipela, zlatare i trafike su na svakom koraku.

Na Bulevaru nećete ostati gladni, žedni i bez cigareta.

park svetog save nis

Stvari za srce, dušu i gušu

Ovde mislimo na sve ono što radite kad završite s lekarima i nabavkama. Ako živite na Bulevaru Nemanjića i imate vremena i sredstava, možete da birate gde ćete vreme i sredstva da potrošite. U Parku Svetog Save i okolini naći ćete sijaset kafića, restorana, barova i simpatičnih kafanica s muzikom uživo. Ako ste malo kratki sa sredstvima, ili samo malo hoćete da se sklonite, možete, na primer, da šetate pored Nišave. Deo bedema od mosta prema Jagodin mali do, uslovno rečeno, niskih zgrada iza prostorija Opštine Medijana, vrlo je lepo uređen, sa mnoštvom klupica, teretanom na otvorenom i malim sportskim terenima. Povedete prijatelja, devojku, muža ili psa, siti se ispričate, udahnete malo vazduha, to vas malo ošamuti jer ste navikli da dišete izduvne gasove, i, natrag u civilizaciju. Vreme prošlo, prijatelj saslušan, muž izogovaran, politika popljuvana a pas presrećan.

Leti u Parku Opština Medijana priređuje različite manifestacije za decu i odrasle. Koncerti su za svačiji ukus, dečji animatori su šareni, radionice zanimljive deci. Sve je besplatno.

Još nešto pride

bulevar nis stara slika

Znamo da se nekad zvao Bulevar Lenjina, znamo da su tu bile njive i divljina. Znamo i da takoreći sve zgrade imaju centralno grejanje, ali znamo i da je grejanje na Bulevaru mnogo bolje nego u nekim drugim delovima grada. Možda jer se JKP Gradska Toplana davno tu uselila, pa sad Bulevarci imaju nekakvu protekciju?! Šalu na stranu, znamo i da je gradnja stara, ali i da su zidovi od cigle i betona a ne od kartona kao u većini novoizgrađenih niških zgrada.

I još znamo: gde je Park složnih komšija, gde su Kumovi, gde je mali prolaz između transformatora i kapije jedne kuće, pa ne morate da idete kroz celu ulicu Vojvode Tankosića nego samo presečete do Idee.

Znamo i kako se kreću cene stanova, a vi ako ne znate, pitajte nas ili pretražite oglase iz rubrike Prodaja.

Vaše,

Niš-Nekretnine

02.08.2018.
Izvor: N.B.