Učešće od pet odsto za stan | Niš Nekretnine

Učešće od pet odsto za stan

Učešće od pet odsto za stan

 

Od januara će biti povoljniji subvencionisani stambeni krediti. Snižava se obavezno učešće, briše se starosna granica, a povećava se i limit za neto platu korisnika kredita

MINISTARSTVO prostornog planiranja biće ubuduće nadležno za donošenje uredbe o subvencionisanim stambenim kreditima. Prema predlogu budžeta za narednu godinu, za pomoć građanima u kupovini kvadrata izdvojeno je 1,2 milijarde dinara.

Kako najavljuje ministar Oliver Dulić, ukoliko potražnja za subvencijama bude veća, rebalansom će se obezbediti dodatna sredstva. Ministarstvo će predložiti novu uredbu, koja će omogućiti većem broju građana da podnesu zahtev za subvencionisane stambene kredite. Uslovi će biti povoljniji, jer će se prema predlogu ministarstva obavezno učešće sa deset sniziti na pet odsto.

Takođe, biće izbrisana starosna granica, a povećaće se i limit za neto platu korisnika kredita ili bračnog druga sa 120.000 na 150.000 dinara. Ministarstvo će predložiti i da se smanji kamatna stopa, ali će tome prethoditi razgovori Vlade Srbije i Narodne banke.

Uredba bi trebalo da bude spremna do kraja januara. Prema predlogu Ministarstva za prostorno planiranje povećao bi se i ulog države sa 15 na 20 odsto.

 

NOVOGRADNJA

SUBVENCIONISANIM stambenim kreditima mogu da se pazare samo kvadrati u novogradnji za koje postoji uredna dokumentacija. Ako banka kreditira investitora onda je dovoljna i samo građevinska dozvola, a ako investitor ne zida pomoću zajma, onda stepen izgrađenosti mora da bude minimum 80 odsto.

 

16.01.2012.
Izvor: Večernje Novosti